Τι καλύτερο από το να περνάς τα Χριστούγεννα στη κουζίνα ετοιμάζοντας τα αγαπημένα σου γλυκά. Οι μυρωδιές τους μπορούν πραγματικά να σε ταξιδέψουν και να σε κάνουν να αισθανθείς το κλίμα των Χριστουγέννων.
Μάλιστα το επιδόρπιο είναι το τελευταίο πιάτο σε ένα γεύμα και είναι αυτό που θα θυμούνται όλοι. Γι αυτό πρέπει να είσαι σίγουρη ότι θα είναι ένα γλυκό αντάξιο του γεύματος που ετοίμασες. Εάν λοιπόν ψάχνεις για ιδέες για γλυκά ρίξε μια ματιά στις παρακάτω δύο αγαπημένες συνταγές για χριστουγεννιάτικα γλυκά.
Χριστουγεννιάτικες συνταγές για γλυκά!
Cinnamon rolls
Υλικά για 12 κομμάτια:
Για τη ζύμη
- 4 αυγά
- 175 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κτγ αλάτι
- 500 ml χλιαρό γάλα
- 125 γρ βούτυρο
- 1.2 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κσ ξηρή μαγιά
Για τη γέμιση
- 125 γρ βούτυρο
- 400 γρ καστανή ζάχαρη
- 3 κσ κανέλα
Για το γλάσο
- 500 γρ άχνη ζάχαρη
- 125 γρ βούτυρο
- 250 ml γάλα
Εκτέλεση
Για να φτιάξεις τη ζύμη χτύπησε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Στη συνέχεια πρόσθεσε στο μείγμα το χλιαρό γάλα και το βούτυρο και συνέχισε να τα χτυπάς. Ρίξε σιγά σιγά τη μισή ποσότητα του αλευριού και έπειτα τη μαγιά και ανακάτεψε τα με το χέρι σου μέχρι το αλεύρι να έχει γίνει ένα με το μείγμα. Πρόσθεσε και το υπόλοιπο αλεύρι της συνταγής και συνέχισε να ζυμώνεις το ζυμαράκι σου για περίπου δέκα λεπτά. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσεις λίγο ακόμα αλεύρι προκειμένου το ζυμάρι σου να μη κολλάει στα τοιχώματα από το μπολ σου και να δημιουργεί μια όμορφη μπάλα. Σκέπασε τη ζύμη σου με μια ζεστή πετσέτα και άφησε τη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου μια ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί. Όταν είναι έτοιμη προθέρμανε τον φούρνο σου στους 180 βαθμούς Κελσίου. Με τη βοήθεια ενός πλάστη άνοιξε τη ζύμη σου σε ένα τετράγωνο σχήμα διαστάσεων περίπου 45×60 .
Για να προσθέσεις τη γέμιση άπλωσε ομοιόμορφα το βούτυρο πάνω στο ζυμάρι σου. Για να σου είναι πιο εύκολο άσε το βούτυρο σου εκτός ψυγείου μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια πασπάλισε τη καστανή ζάχαρη και τη κανέλα πάνω στη ζύμη. Τύλιξε τη ζύμη από τη μεγαλύτερη πλευρά και στη συνέχεια κοψ τη σε 12 ίσα κομμάτια. Τοποθέτησε τα κομμάτια σε ένα ταψί που έχεις βουτυρώσει καλά και ψήσ τα για 15 περίπου λεπτά. Στο ενδιάμεσο ετοίμασε το γλάσο αναμειγνύοντας όλα τα υλικά μαζί. Μόλις τα ρολάκια σου βγουν από το φούρνο άφησε τα να κρυώσουν λίγο και ρίξε με ένα κουτάλι από πάνω τους το γλάσο. Σέρβιρε τα ζεστά για μέγιστη απόλαυση.
Δες ακόμα: 5 Εύκολα Χριστουγεννιάτικα φαγητά και γλυκά!
Σοκολατόπιτα
Δες ακόμα: 15 Όμορφες ιδέες για cupcakes Χριστουγεννιάτικα δέντρα!
Υλικά
- 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
- 50 γρ κακάο
- 1½ κγλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κτγ μέλι
- 1 κτγ κανέλα
- 100 γρ γάλα
- 50 γρ λιωμένο βούτυρο λιωμένο
Εκτέλεση
Προθέρμανε το φούρνο σου στους 170 βαθμούς Κελσίου. Σε ένα μεγάλο μπολ πρόσθεσε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη κανέλα. Ανακάτεψε τα καλά και στη συνέχεια πρόσθεσε σιγά σιγά το γάλα το μέλι και το λιωμένο βούτυρο. Ετοίμασε το ταψί στο οποίο θα ψήσεις τη σοκολατόπιτα σου βουτυρώνοντας το καλά και προσθέτοντας λίγο κακάο. Ρίξε το μείγμα σου στο μπολ και ψήσε τη σοκολατόπιτα για 40 περίπου λεπτά. Θέλεις το εσωτερικό της να παραμείνει ζουμερό. Πασπάλισε τη με άχνη ζάχαρη ή με κακάο αν προτιμάς τα πιο πικρά και σέρβιρε τη ζεστή στους καλεσμένους σου. Να είσαι σίγουρη ότι θα γίνει μια από τις αγαπημένες σου συνταγές για χριστουγεννιάτικα γλυκά.