Το ψωμί είναι από τις καθημερινές απολαύσεις που όλοι μας θέλουμε να έχουμε στο τραπέζι μας, αλλά συνήθως φοβόμαστε να φτιάξουμε μήπως δεν μας πετύχει. Εδώ σου έχω τις πιο τέλειες συνταγές για λευκό ψωμί και καλαμποκόψωμο, που θα σου λύσουν τα χέρια.
Σε αυτές τις συνταγές το ψωμί γίνεται αφράτο, με τραγανή κόρα χωρίς τη μυρωδιά της μαγιάς. Ακολούθησε τες κατά γράμμα και θα έχεις φρέσκο ψωμάκι για κάθε μέλος της οικογένειας σου. Μπορείς να το βάλεις σε μια μακρόστενη φόρμα, ή σε ένα στρόγγυλο ταψί, αφού πλάσεις το ζυμάρι σε έξι ή επτά μπαλάκια για μαργαρίτα.
Φτιάξε το πιο νόστιμα λευκό ψωμί και καλαμποκόψωμο!
Λευκό ψωμί
Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 1/2 φακ. ξηρή μαγιά
- 3 κουτ. σούπας λάδι (σπορέλαιο/ελαιόλαδο)
- 20 γραμμ. ζάχαρη
- 25 γραμμ. αλάτι
- 600 ml. νερό
Πως το κάνεις:
Πρώτα διαλύουμε την μαγιά σε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό.
Αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για 20 λεπτά και έπειτα ρίχνω το υπόλοιπο νερό, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το λάδι και πλάθω το ζυμάρι.
Αφήνω να φουσκώσει σε χλιαρό μέρος (φούρνο στους 30 βαθμούς ή με σκεπασμένη πετσέτα) για 1 ώρα.
Μπορώ να το χρησιμοποιήσω και για μαργαρίτα, πλάθοντας έξι ή επτά μπαλάκια βρέχοντας το επάνω μέρος ελαφριά και ρίχνοντας σουσάμι να κολλήσει.
Μπορώ επίσης να το βάλω σε φόρμα μακρόστενη ή στρόγγυλη και να πλάσω το υπόλοιπο ζυμάρι αν περισσέψει, σε σαντουιτσάκια όπου τα βάζω σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά στους 170-180 βαθμούς.
Μπορείς να δεις εδώ Συνταγή για το πιο νόστιμο ψωμί με γιαούρτι!
Καλαμποκόψωμο
Υλικά:
- 400 γραμμ. αλεύρι τύπου 70%
- 100 γραμμ. καλαμποκάλευρο
- 290 γραμμ. χλιαρό νερό
- 1 φακ. ξηρή μαγιά
- 15 γραμμ. ζάχαρη
- 18 γραμμ. αλάτι
- 5 κ.σ. λάδι
Πως το κάνεις
Λιώνουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το αλάτι, το χλιαρό νερό με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το λάδι. Ανακατεύω και βάζω τη ζύμη στον γάντζο του μίξερ όπου θα ζυμωθεί για 5 λεπτά.
Αφήνω να διπλασιαστεί σε όγκο, σε ζεστό μέρος για 1, 1 1/2 ώρα.
Σχηματίζω μια μπάλα και την βάζω σε λαδωμένη μακρόστενη ή στρόγγυλη φόρμα. Αν περισσέψει ζυμάρι, φτιάχνω σαντουιτσάκια.
Αφήνω για μισή ώρα να φουσκώσει ξανά και ψήνω στους 170 για περίπου μία ώρα.
Μπορείς να δεις επίσης Φτιάξε ψωμί με σόδα στο φούρνο!
Αυτές οι συνταγές για λευκό ψωμί και καλαμποκόψωμο, είναι εύκολες και δοκιμασμένες. Μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου σχήμα στο ζυμάρι και έτσι να έχεις φρεσκοψημένο ψωμί για την κάθε ημέρα και για κάθε μέλος της οικογένειας.