σπιτικές συνταγές για αλοιφές

Συνταγές για σπιτικό Τζατζίκι και Μελιτζανοσαλάτα!

by ediva

Πόσες φορές ήρθαν οι φίλοι σου στο σπίτι για φαγητό και ξόδεψες μία μικρή περιουσία για σαλάτες; Εάν η απάντηση είναι πολλές ήρθε η ώρα να μάθεις να φτιάχνεις μόνη σου τις αλοιφές σαλάτες που βγάζεις στο τραπέζι. Οι συνταγές τους είναι πραγματικά πολύ εύκολες και τα υλικά που θα χρειαστείς λίγα.

Όταν μιλάμε για αλοιφές στην μαγειρική εννοούμε τις συνοδευτικές σαλάτες. Μάθε λοιπόν πώς να φτιάχνεις παραδοσιακό και σπιτικό τζατζίκι και μελιτζανοσαλάτα και όλοι θα γλύφουν τα δάχτυλα τους. Εκτός από το σερβίρισμά τους ως σαλάτα μπορείς να τα προσθέσεις και σε σπιτικά χάμπουργκερ ή λουκάνικα. Καλή όρεξη!

Συνταγή για σπιτικό τζατζίκι

σπιτικό και παραδοσιακό τζατζίκι

Δες επίσης νόστιμοι κολοκυθοκεφτέδες με πατάτα στο φούρνο!

Υλικά που θα χρησιμοποιήσεις:

  • 1 αγγουράκι τρυφερό
  • μισό κιλό γιαούρτι
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • λάδι εκλεκτής ποιότητας
  • ξίδι δυνατό
  • αλάτι και πιπέρι
  • λίγο ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό

Εκτέλεση:

Χτυπάμε καλά στο γουδί τις σκελίδες του σκόρδου μαζί με το αλατοπίπερο. Καθαρίζουμε το αγγουράκι, το τρίβουμε-περνώντας το από τον τρίφτη-και το στύβουμε πολύ καλά. Χτυπάμε σε μία λεκανίτσα το γιαούρτι, προσθέτουμε τον πολτό του σκόρδου, τον πολτό του αγγουριού και τα δουλεύουμε όλα μαζί.

Αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λάδι, λίγο ξίδι, λίγο λάδι, λίγο ξίδι, δουλεύοντας συνεχώς. Σερβίρουμε το τζατζίκι σε οβάλ πιατέλα, το στρώνουμε καλά, και γαρνίρουμε την επιφάνεια του με κάπαρη ή ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό εάν θέλουμε.

Συνταγή για σπιτική μελιτζανοσαλάτα

σπιτική μελιτζανοσαλάτα

Δες επίσης εύκολη συνταγή για γίγαντες στο φούρνο!

Υλικά που θα χρησιμοποιήσεις:

  • 5-6 μελιτζάνες
  • λάδι
  • ξίδι
  • αλάτι και πιπέρι
  • λίγο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο επί 40-50 λεπτά της ώρας. Τις παίρνουμε μετά, μία μία και με ένα μαχαιράκι, πιάνουμε από πάνω τη φλούδα, την τραβάμε προς τα κάτω και κόβουμε το κεφάλι τους. Τις τοποθετούμε πάνω στο σανίδι της κουζίνας και τις κοπανάμε με το μαχαίρι ώστε να γίνουν σαν χοντροπερασμένος πουρές.

Τις βάζουμε σε λεκάνη πήλινη, προσθέτουμε ανάλογο λάδι, ξίδι, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό ψιλοκομμένο, ρίγανη και αν θέλουμε, κρεμμύδι ψιλοκομμένο και πλυμένο καλά. Τα δουλεύουμε όλα καλά, με κουτάλα ξύλινη μέχρι να γίνουν ενιαίο και εντελώς λείο μείγμα. Τοποθετούμε τη σαλάτα σε σαλατιέρα και τη σερβίρουμε.

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts