Η πιο Top συνταγή για μένα είναι φακές. Σε αντίθεση με όλα τα άλλα παιδάκια που τα περισσότερα τις σιχαίνονταν εγώ ενθουσιαζόμουν όταν έλεγε η μαμά ότι έχουμε για σήμερα φακές.
Εννοείται βέβαια πως αφού είναι το αγαπημένο μου φαγητό ξέρω και να τις φτιάχνω (στα δικά μου γούστα) εύκολες, γρήγορες και τέλειες.
Να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι στην ζάχαρη το παρακάνω λιγάκι όπως και στο ξύδι. Κάνω τις φακές μου γλυκές με μπόλικο ξυδάκι.
Μπορείς επίσης να φτιάξεις σαλάτα με τις φακές αν απλά τις βράσεις σε νερό λάδι και αλάτι αφήνοντας τες να κρυώσουν και προσθέτοντας μετά διάφορα κρύα λαχανικά όπως : ντομάτα, αυγό, φασολάκια, πιπεριά, καρότα.
Βρες περισσότερες συνταγές εδώ.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- φακές
- 2 μικρά κρεμμυδάκια
- 2 καρότα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- αλάτι / μαύρο πιπέρι
- μαϊντανό
- 2-3 φύλλα δάφνης
- λάδι
- 2 μεγάλες γινωμένες ντομάτες
- ξύδι
- ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βήμα 1
Αν έχεις χρόνο από το προηγούμενο βράδυ βάλε τις φακές σε μια λεκανίτσα με νερό και άφησε τες μέχρι την επόμενη μέρα που θα τις μαγειρέψεις. Αν όχι ακολούθησε τα παρακάτω βήματα.
Βήμα 2
Ρίξε τις φακές σε μια κατσαρόλα με νερό και άφησε τες να πάρουν μια βράση. Χύσε το νερό και ξαναγέμισε την κατσαρόλα με φρέσκο.
Βήμα 3
Μόλις πάρουν άλλη μια βράση προσθέτεις τα καρότα ψιλοκομμένα, το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και το σκόρδο κομμένο στα 2 την κάθε σκελίδα.
Βήμα 4
Μετά από 10 λεπτάκια ρίχνεις μέσα στην κατσαρόλα τον μαιντανό, τα φύλλα δάφνης, τις ντομάτες λιωμένες, αλάτι / πιπέρι, λάδι και ζάχαρη.
Βήμα 5
Χαμηλώνεις λίγο την φωτιά στο μέτριο και αφήνεις να βράσουν μέχρι να σωθεί το νερό ως εκεί που θες.
Κάποιοι προτιμούν τις φακές περισσότερο “σούπα” και αφήνουν μπόλικο ζουμί, κάποιοι άλλοι πάλι όπως εγώ τις θέλουν πιο πηχτές.
Βήμα 6
Μόλις δοκιμάσεις και δεν είναι πια τραγανές αλλά ούτε και λιωμένες, σβήνεις τη φωτιά και αφήνεις 5-10 λεπτάκια να κρυώσουν.
Σερβίρεις ρίχνοντας λίγο (ή πολύ) ξύδι!