Χειμώνιασε και τα κάστανα κάνανε την εμφάνιση τους. Πρώτα, πρώτα στα κάρβουνα ή τον φούρνο ψητά και έπειτα γλυκό του κουταλιού ή και τυλιχτό γλυκάκι. Έχετε σκεφτεί ποτέ να κάνετε μια σιροπιαστή πίτα με φύλλο κρούστας και μέσα να κρύβει πολτοποιημένο βρασμένο κάστανο;
Η καστανόπιτα είναι ένα νηστίσιμο γλυκό του χειμώνα που το κάνουν την περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων στα ορεινά χωρία της Β. Ελλάδας, στο Όρος Πάικο. Η γεύση της θα σε παραπέμψει στην γνωστή Σερραϊκή μπουγάτσα με κρέμα, είναι τόσο υπέροχη. Απαιτεί λίγα υλικά, λίγο κόπο, λίγη υπομονή για να καθαρίσουμε τα κάστανα. Δες επίσης: Εύκολη συνταγή για νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ!
Νόστιμη καστανόπιτα σιροπιαστή
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
- 450 γρ. φύλλα Κρούστας
- 500 γρ. κάστανο βρασμένο ψίχα
- 150 γρ. βούτυρο
Για το σιρόπι:
- 1 ½ λ. νερό
- 750 γρ. ζάχαρη
- 1 Ξύλο κανέλας
- 2-3 γαρύφαλλα
- 1 λεμόνι στην μέση
Δες επίσης: Εύκολη συνταγή για νηστίσιμο παντεσπάνι!
Εκτέλεση:
- Στρώνουμε σε κάθε φύλλο μια λωρίδα κάστανο, βουτυρώνω το φύλλο και το τυλίγω.
- Αφού το κάνω ρολό, εάν θέλουμε τυλίγουμε το φύλλο σαν σαλιγκαράκι.
- Βουτυρώνω ένα ταψί και τα στρώνω στο ταψί.
- Αφού βουτυρώσω και από πάνω το φύλλο για να κοκκινίσει ψήνω στους 170 βαθμούς για 40΄ σε προθερμασμένο φούρνο.
- Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζω το σιρόπι, βάζω όλα τα υλικά μαζί να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι. (Θα πρέπει το σιρόπι να είναι διαφανές)
- Αφού ψηθεί η πίτα, αφήνω να κρυώσει κανένα μισάωρο και ρίχνω το σιρόπι ζεστό.
Αφήνω να πιει όλο το σιρόπι η πίτα, την σερβίρω εάν θέλεις με ζάχαρη κανέλα
Δες επίσης: Συνταγή για ατομικά γεμιστά μηλοπιτάκια με 9 υλικά!
Ευχαριστούμε πολύ τον σεφ Γιώργο Σημίτη για την συνταγή του!