Πόσες φορές πήγες σε κάποιο ταβερνάκι παραλιακά και θέλησες να φας θαλασσινά πίνοντας το ουζάκι σου; Άλλες πόσες φορές θα ευχόσουν να έκανες και εσύ μία πιατέλα θαλασσινών και να καθίσεις στο μπαλκόνι μαζί με φίλους να το απολαύσεις; Λοιπόν ήρθε η ώρα να το κάνεις.
Μπορείς να φτιάξεις μία πιατέλα των δικών σου αγαπημένων θαλασσινών. Είναι ιδανικό εάν περιμένεις κόσμο αφού σίγουρα θα αρέσει σε όλους. Το μόνο που ίσως να σε κάνει να δυσανασχετήσεις είναι ότι σαν συνταγή απαιτεί πολλές προετοιμασίες. Αλλά δεν έχεις κάτι να χάσεις να την δοκιμάσεις.
Δες επίσης εύκολη και νόστιμη συνταγή για γαριδοκεφτέδες!
Φτιάξε νόστιμη και σπιτική πιατέλα θαλασσινών
Υλικά που θα χρειαστείς:
- 250 γραμ. γαρίδες
- 250 γραμ. καβούρια (κονσέρβα)
- 200 γρ. αυγοτάραχο
- χταποδάκι κρασάτο
- 100 γρ. φρέσκο βούτυρο
- ξίδι
- πιπέρι
- αλάτι
- μία δόση μαγιονέζα
- λίγη μουστάρδα
- λίγο κονιάκ
- λάδι
- λεμόνι
- μουστάρδα σε σκόνη
- 2 κουταλιές κέτσαπ
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις γαρίδες σε αλατισμένο νερό μαζί με το ξίδι και το πιπέρι. Τις στραγγίζουμε, τις καθαρίζουμε και βάζουμε τα ψαχνά από τις ουρές σε ένα μπολ, τα περιχύνουμε με ένα ποτηράκι κονιάκ και τα αφήνουμε να μαρινάρονται.
Καθαρίζουμε τα ψαχνά του καβουριού, τα χοντροτρίβουμε, ανακατεύουμε μαζί τους τα αυγά και ότι άλλο τρώγεται από τα κεφάλια των γαρίδων και τα περιχύνουμε με μία πικάντικη σάλτσα λαδολέμονου, καλά χτυπημένη με λίγη σκόνη μουστάρδας.
Καθαρίζουμε το αυγοτάραχο από το κέρινο περίβλημα του, το χοντροτρίβουμε και το περνάμε από τη μηχανή. Μαλακώνουμε το φρέσκο βούτυρο και το δουλεύουμε καλά μαζί με το περασμένο αυγοτάραχο και τον χυμό ενός λεμονιού, ώσπου να γίνει ομαλό μείγμα.
Προσθέτουμε τη μαγιονέζα ανακατεύοντας την με λίγη αλοιφή μουστάρδα και δύο κουταλιές κέτσαπ, για να γίνει πιο πικάντικη και να πάρει χρώμα. Ετοιμάζουμε ένα πολύ μικρό χταποδάκι κρασάτο και κόβουμε τα πόδια του σε πολύ μικρά κομμάτια.
Για να τα σερβίρεις πάρε μία στρογγυλή πιατέλα με πέντε θέσεις, μία στο κέντρο και τέσσερις γύρω γύρω. Βάζουμε στη θέση του κέντρου τη μαγιονέζα και γύρω της, στη μία θέση τις γαρίδες μαζί με τα μαρινάτα τους από κονιάκ, στη δεύτερη θέση τα ψαχνά του καβουριού, στην τρίτη το μείγμα βούτυρου αυγοτάραχου και στην τελευταία το χταποδάκι μαζί με λίγη από τη σάλτσα του.