Τι πρέπει να ξέρεις αν θέλεις να ζήσεις στο εξωτερικό!

by ediva

Δεν ξέρω αν αυτό συμβαίνει μόνο με εμάς τους Έλληνες ως κληρονομιά από τον Οδυσσέα και τη νοσταλγία του για την Ιθάκη(!) ή αν το έχουν όλες οι παραδοσιακές κοινωνίες που νιώθουν σύνδεση για τη χώρα τους. Όμως είναι γνωστό ότι όταν είμαστε στην Ελλάδα μιλάμε μόνο για τα άσχημα της και θέλουμε να φύγουμε, και με το που αναχωρήσουμε για κάτι παραπάνω από διακοπές, αναστενάζουμε σε φάση “σαν την Ελλάδα τίποτα!” πεπεισμένοι για τη μοναδική ελληνική ατμόσφαιρα.

Αν εσύ που διαβάζεις θέλεις οπωσδήποτε να ταξιδέψεις στο εξωτερικό για (λίγο πιο) μόνιμη βάση ή έχεις σταμπάρει μια συγκεκριμένη χώρα ως τη Γη της Επαγγελίας, σε καταλαβαίνω. Το να ζήσεις πράγματι όμως στο εξωτερικό δεν έχει καμιά σχέση με την ειδυλλιακή εικόνα που πλάθουμε συνήθως στο νου μας. Από την άλλη, κι οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν κι άλλες ασχολίες από το αναπολούν την Ελλάδα μέρα νύχτα. Έχοντας τιμήσει με την παρουσία μου μια ομάδα χωρών, πιστεύω μπορώ να σας πω κάνα-δυο βασικά πράγματα για αρχάριους!

Τι να περιμένεις από τη ζωή στο εξωτερικό;

1. Ο κύριος εχθρός είναι η μοναξιά

spending time alone

Συνήθως δεν το καταλαβαίνουμε, αλλά έχουμε συνδέσει τη χώρα ή τις χώρες που ζήσαμε με τους ανθρώπους της. Όταν λοιπόν είμαστε μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα νιώθουμε αποδιοργανωμένοι και δε βρίσκουμε νόημα στα πράγματα γύρω μας. Μετά τον πρώτο ενθουσιασμό της εξερεύνησης και του καινούριου περιβάλλοντος, αναπολούμε τις γνώριμες στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους. Όταν όμως βρούμε τους ρυθμούς μας και γνωρίσουμε νέα άτομα, θα περνάμε σίγουρα ωραιότερα. Καθόλου παράξενο, μιας και ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Άσε που αν έρθει κάποιος από τους δικούς μας να μας επισκεφτεί, αυτόματα βλέπουμε τα πράγματα ακόμα πιο όμορφα γύρω μας. Έχετε λοιπόν τα μάτια σας ανοιχτά, διότι σε κάθε γωνιά της γης μπορείς να κάνεις καινούριους, αξιόλογους φίλους.

2. Σίγουρα θα σου λείψει το φαγητό

pastitsio

Οκέι, όσο αντικειμενικά και να το δούμε, η ελληνική κουζίνα θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως. Επίσης, εμείς οι Έλληνες έχουμε κάνει το φαγητό μεγάλο μέρος της καθημερινότητας και της κουλτούρας μας. Ανάλογα τη χώρα που θα είμαστε, μπορεί να μας ενθουσιάσει αρχικά το φαγητό της αλλά μετά θα νιώσουμε έντονη την έλλειψη του μουσακά και της σπανακόπιτας! Όταν ένιωθα ότι μου έλειπαν τα φαγητά, σκεφτόμουν ότι θα τα απολαύσω περισσότερο όταν ξαναπάω στην Ελλάδα και τα δοκιμάσω από τα χεράκια της μαμάς μου. Έτσι θα είχαν μεγαλύτερη αξία, γιατί μέχρι τότε τα είχα δεδομένα. Παράλληλα, προσπαθούσα να αγοράζω όλα τα απαραίτητα για να φτιάχνω ό,τι μπορώ και μόνη μου. Όχι να το παινευτώ, αλλά κατάφερα να γίνω άφθαστη στο παστίτσιο μέχρι να πατήσω τα 20!

Δες επίσης: 10 ταξίδια ανά τον κόσμο που πρέπει να κάνεις!

3. Ίσως να σου λείψει και ο καιρός

παράθυρο αεροπλάνου

Προσωπικά, δε βάζω τον εαυτό μου σε αυτή την κατηγορία διότι είμαι από τους ελάχιστους ανθρώπους που πραγματικά δεν αντέχουν τον ήλιο. Όταν κάνει κρύο και βρέχει, τρελαίνομαι από τη χαρά μου. Εντάξει, δεν είναι για όλο το χρόνο, για αυτό και υπάρχουν οι καλοκαιρινές διακοπές. Οι περισσότεροι λογικοί άνθρωποι όμως που έχουν μεγαλώσει σε μια χώρα με τόση ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα, στραβώνουν αν μετακομίσουν σε μια πιο βόρεια χώρα που έχει συνεχώς κρύο και συννεφιά.

Αυτός είναι ο λόγος που στην Ολλανδία τα σπίτια έχουν τεράστια παράθυρα: για να χαίρονται τον ήλιο όταν θυμηθεί να προβάλει. Σταδιακά θα το συνηθίσετε, ενώ τα καλοκαίρια θα χαίρεστε τον ήλιο παράλληλα με τα μπάνια στη θάλασσα. Από την άλλη, αν πραγματικά είστε φανατικοί του ήλιου, σκεφτείτε να μείνετε σε μια χώρα με κλίμα παρόμοιο του ελληνικού.

4. Θα χαίρεσαι που θα ακούς ελληνικά

τατουάζ ελπίδα

Όταν πήγα για ανταλλαγή στην Ολλανδία, άκουγα πού και πού ελληνικά στον δρόμο. Τότε γυρνούσα το κεφάλι μου αυτόματα, σαν βελόνα της πυξίδας προς το βορρά. Σίγουρα μας αρέσει η αίσθηση του γνώριμου όταν γενικά βρισκόμαστε σε ξένο μέρος. Αρκετά άτομα φοβούνται τόσο το ξένο στοιχείο, που προσπαθούν ντε και καλά να βρουν παρέες Ελλήνων. Προτείνω να συμβιβαστείτε κάπου στη μέση, δηλαδή να είστε ανοιχτοί σε άτομα όλων των εθνικοτήτων.

Οι υπόλοιποι Έλληνες στο περιβάλλον σας θα σας χρειαστούν τον πρώτο καιρό που αντιμετωπίζετε “πολιτισμικό σοκ”, αλλά μην περιοριστείτε σε αυτούς διότι δε θα μπορέσετε να αναπτυχθείτε περαιτέρω. Θυμάμαι ότι στην παρέα μου δεν είχα καθόλου Έλληνες, και συνειδητοποίησα ότι άρχισα να σκέφτομαι στα αγγλικά! Αυτό είναι καλό εν μέρει, αλλά μου έλειπε το ελληνικό άκουσμα. Σε σημείο που έβλεπα “Ντόλτσε Βίτα” και “Δύο Ξένοι” πριν κοιμηθώ!

Δες επίσης: 8 λόγοι για να ταξιδέψεις στο εξωτερικό!

5. Θα εντυπωσιαστείς από πράγματα που εκεί είναι δεδομένα

grafeio laptop ergasia

Στο εξωτερικό η γραφειοκρατία είναι συνήθως καλύτερη και τα πράγματα πιο οργανωμένα, σε σημείο που μας παραξενεύει. Αν και αυτό ποικίλλει ανάλογα τη χώρα, εγώ είχα εντυπωσιαστεί από το πόσο λίγη ώρα μου έφαγε μια επίσκεψη σε δημόσια υπηρεσία. Οι πληρωμές επίσης είναι διαφορετικές, διότι στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε κυρίως μετρητά ακόμη. Στο εξωτερικό όμως πολλές πληρωμές γίνονται αποκλειστικά με κάρτες και κάποια μέρη δε δέχονται καν μετρητά. Αυτό το τελευταίο πραγματικά με σόκαρε! Θα εντυπωσιαστείτε από πολλά διαφορετικά πράγματα, που δεν είναι απαραίτητα καλύτερα ή χειρότερα. Σίγουρα όμως θα πρέπει να αλλάξετε κάποιες συνήθειες της καθημερινότητάς σας.

6. Θα καταλάβεις καλύτερα σε ποια πράγματα είσαι παιδί της Ελλάδας

zeugari trwei mazi

Όταν πήγα στην Τσεχία, με παραξένεψε (και εν μέρει με απογοήτευσε) το γεγονός ότι συνηθίζουν να τρώνε μεσημεριανό μέχρι τις 12.30 το αργότερο. Καμία σχέση με την Ελλάδα που κάποιοι στις 12.30 πίνουν ακόμα τον πρωινό καφέ. Οι Έλληνες είναι γενικώς συνηθισμένοι σε έναν πιο χαλαρό τρόπο ζωής, όπου το χρονοδιάγραμμα δεν έχει και τόση σημασία.

Επίσης, ξεχάστε τον φρέντο εσπρέσσο – δεν έχω ιδέα γιατί! Όταν εσύ δεν το βρίσκεις τόσο περίεργο να χτυπήσεις την πόρτα του νέου γείτονα και να τον καλωσορίσεις με φαγητό, να μοιραστείς κάποια πράγματα με τους συγκατοίκους σου ή να αργήσεις πέντε (δέκα, δεκαπέντε…) λεπτά σε κάποια συνάντηση, πολλοί θα σε κοιτάνε σαν να ήρθες από άλλο πλανήτη. Τότε θα συνειδητοποιήσεις πραγματικά ότι μεγάλωσες με τον “ελληνικό τρόπο”, κάτι που πριν δεν καταλάβαινες γιατί όλοι γύρω σου έκαναν το ίδιο!

Δες επίσης: 8 διαφορετικοί και οικονομικοί Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί!

7. Αν συνηθίσεις εκεί, θα το καταλάβεις όταν γυρίσεις

ζευγάρι γελάει μαζί

Από την άλλη, είναι πολύ πιθανό να ξεσηκώσεις κάποιες συνήθειες και κάποιες λεπτομέρειες της καθημερινότητας στο εξωτερικό που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Όταν βολευτείς με αυτές, αν γυρίσεις πίσω θα σου φανούν παράξενες. Ειδικά σε πράγματα στα οποία η χώρα μας υστερεί, όταν τα συναντήσουμε ξανά θα δυσανασχετήσουμε. Για παράδειγμα, στο εξωτερικό συνήθως τα αυτοκίνητα σταματούν στη διάβαση για να περάσεις, ενώ στην Ελλάδα αν γίνει αυτό πρέπει να τους ευχαριστήσεις που δε σε πάτησαν. Όταν επιστρέφω στην Ελλάδα, είναι ένα από τα πράγματα που με βγάζουν από τα ρούχα μου!

8. Έτσι και ξεκινήσεις, τα ταξίδια δεν τελειώνουν ποτέ

αεροδρόμιο βαλίτσα

Άπαξ και βγεις έξω και γνωρίσεις καινούρια μέρη, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το ξανακάνεις. Από το πρώτο σου κιόλας ταξίδι, καταλαβαίνεις ότι ο κόσμος είναι τεράστιος και η ζωή πολύ μικρή για να μη γνωρίσεις κι άλλες χώρες, κι άλλους πολιτισμούς.

Ακόμα κι αν δεν είσαι ταξιδιάρα ψυχή, το μικρόβιο της περιέργειας ξυπνάει και θες να πας σε συγκεκριμένα μέρη τουλάχιστον για μια φορά στη ζωή σου. Ίσως να ανακαλύψεις ότι τελικά προτιμάς να μείνεις σε μια άλλη χώρα που σου ταιριάζει καλύτερα. Ίσως, πάλι, να θες να γυρίσεις στην Ελλάδα, αλλά να ταξιδέψεις και αλλού. Το σίγουρο όμως είναι ότι έτσι και δεις κάτι άλλο, θα θες να δεις και το κάτι παραπάνω. Προσωρινά ή μόνιμα, αυτό είναι ανάλογα τον άνθρωπο. Το πού θα μείνεις είναι καθαρά προσωπική σου απόφαση που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυρίως όμως από το τι σε ολοκληρώνει πραγματικά.

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts