Τα θεραπευτικά βότανα χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ως φυσική λύση στην αντιμετώπιση διαφόρων ζητημάτων υγείας. Τα τελευταία χρόνια, η χρήση τους έχει ανεβεί δραματικά, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην επιλογή πιο φυσικών και εναλλακτικών μεθόδων για να θεραπεύσουν θέματα υγείας που τους απασχολούν.
Ινομυώματα, δυσμηνόρροια, πολυκυστικές ωοθήκες και πλήθος γυναικολογικών παθήσεων είναι δυνατόν να εξομαλυνθούν με τη χρήση των κατάλληλων βοτάνων. Ατομικά ή συνδυαστικά.
Προσοχή όμως! Τα βότανα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται απερίσκεπτα! Αν και είναι φυσική λύση, λειτουργούν όπως τα φάρμακα και έχουν και αυτά αντενδείξεις και παρενέργειες. Συνίσταται η πρότερη σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας πριν την έναρξη χρήσης τους.
7 Βότανα με ευεργετικές ιδιότητες σε γυναικολογικά προβλήματα!
1. Λυγαριά
Η λυγαριά ή αλλιώς agnus castus vitex αποτελεί κυριολεκτικά το απόλυτο γυναικείο βότανο, καθώς συμβάλλει αποτελεσματικά στη θεραπεία πλήθους γυναικολογικών παθήσεων.
Ιδιαίτερα αν πάσχετε από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, κύστες στο στήθος και στις ωοθήκες ή αμηνόρροια, η χρήση του βοτάνου αυτού θα σας βοηθήσει σημαντικά. Ρυθμίζει τα επίπεδα των ορμονών, βοηθά στις εξάψεις και τις ορμονικές ανισορροπίες κατά την εμμηνόπαυση, μειώνει τους πόνους της περιόδου και του προεμμηνοριακού συνδρόμου.
Τέλος, ενισχύει σημαντικά την παραγωγή της προγεστερόνης και συμβάλλει αποτελεσματικά σε περιπτώσεις υπογονιμότητας.
2. Μυριόφυλλο
Το μυριόφυλλο ή αλλιώς αχιλλέα ή αγριαψιθιά (achillea millefolium) είναι το ιδανικό βότανο για τις γυναίκες με βαριά και δύσκολη περίοδο. Βελτιώνει το βλεννογόνο της μήτρας και μειώνει την υπερβολική αιμορραγία στην έμμηνο ρύση. Επίσης, θεωρείται ότι καταπραΰνει και μειώνει σημαντικά τις κράμπες της περιόδου.
3. Ρίζα τσιμιτσιφούνγκα
Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι τα μειωμένα οιστρογόνα με όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα που αυτό συνεπάγεται (έλλειψη λίμπιντο, εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, διαταραχές διάθεσης).
Η ρίζα τσιμιτσιφούνγκα (cimicifuga racemosa) δείχνει να ενισχύει την απελευθέρωση οιστρογόνων με αποτέλεσμα πολλά από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης να μειώνονται σημαντικά.
Μελέτες δείχνουν πως είναι ιδιαίτερα βοηθητικό στις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.
Δες ακόμη: Τι δείχνει η περίοδος σου για την υγεία σου!
4. Σερενόα
Αν και το βότανο αυτό είναι κυρίως γνωστό για τα οφέλη που προσφέρει στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα (υπερτροφία προστάτη), εντούτοις είναι εξίσου ωφέλιμο και για γυναίκες με πολλά ανδρογόνα όπως οι γυναίκες που υποφέρουν από το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ).
Το βότανο σερενόα (Saw Palmento), βοηθάει ακόμη σε περιπτώσεις έντονης τριχοφυΐας στις γυναίκες λόγω ορμονικών διαταραχών.
Δε συστήνεται η χρήση του από γυναίκες που επιθυμούν να χάσουν βάρος, καθώς μία από τις παρενέργειες που έχει παρατηρηθεί είναι η προσθήκη κιλών.
5. Βιβούρνο
Ίσως το πιο αποτελεσματικό βότανο για τους πόνους και τις κράμπες της περιόδου. Βοηθά τον οργανισμό να χαλαρώσει, μειώνει τις φλεγμονές και σχεδόν εξαφανίζει του μυϊκούς πόνους και σπασμούς που προκαλεί η έμμηνος ρύση. Η αποτελεσματικότητά του βιβούρνο (viburnum opulus) είναι τόσο μεγάλη που συχνά χρησιμοποιείται και από τις μαίες με σκοπό να αντιμετωπιστεί ο πρώιμος τοκετός.
6. Αγγελική
Ένα από τα κορυφαία θεραπευτικά γυναικεία βότανα. Η αγγελική αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όχι μόνο τις κράμπες και τους πόνους της περιόδου αλλά και τις εναλλαγές διάθεσης και ο άγχος και τα νεύρα που τη συνοδεύουν.
Έχει αποδειχτεί πως επηρεάζει θετικά τους νευροδιαβιβαστές με αποτέλεσμα να είναι το κατάλληλο βότανο για τις γυναίκες με έντονες ψυχολογικές μεταπτώσεις πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ακόμη βοηθά σημαντικά και τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση όπου οι ορμονικές διαταραχές προκαλούν συχνά έντονη θλίψη, ακόμη και κατάθλιψη, ενώ δρα ευεργετικά και στις εξάψεις.
7. Μαϊντανός
Ο γνωστός σε όλους μας μαϊντανός (petroselinum sativum) περιέχει πλήθος βιταμινών και σιδήρου, βοηθώντας έτσι ιδιαίτερα τις γυναίκες που υποφέρουν από σιδηροπενική αναιμία. Ακόμη διεγείρει την εμμηνορρυσιακή λειτουργία δρώντας ως εμμηναγωγό και ανακουφίζοντας από τους πόνους και τα πρηξίματα. Βοηθά σημαντικά σε γυναίκες με μεγάλης διάρκειας κύκλο και όσες υποφέρουν από καθυστέρηση.
Δες και εδώ: Πόνοι στην ευαίσθητη περιοχή: Οι λόγοι και τι να κάνεις!
Τα θεραπευτικά βότανα αποτελούν ένα φυσικό τρόπο θεραπείας πλήθος ασθενειών ενώ είναι ιδιαίτερα βοηθητικά σε γυναικολογικές παθήσεις. Μπορείτε να τα πιείτε σε αφέψημα ή σε βάμμα που είναι πιο αποτελεσματικό, όμως πρέπει πάντα να θυμάστε πως αν και είναι φυτικής προέλευσης πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση.
Αντεδείκνυνται σε γυναίκες που είναι έγκυες, θηλάζουν ή λαμβάνουν αντισυλληπτική αγωγή, ενώ η σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας αλλά και η παρακολούθηση από εξειδικευμένο βοτανολόγο κρίνονται απαραίτητα.
Τέλος, μην ξεχνάτε πως στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται συστηματική χρήση 3-4 μηνών μέχρι να δείτε αξιοσημείωτα αποτελέσματα.
Καλή επιτυχία!