Περίπλοκο πράγμα τα συναισθήματα και κυρίως όταν δεν έχεις έρθει αρκετά σε επαφή με αυτά για να τα καταλαβαίνεις. Η ψυχολογία μας συνδέεται άρρηκτα με το φαγητό. Άλλοι όταν δεν είναι καλά τους κόβεται η όρεξη και όταν όλα είναι τέλεια, τρώνε τα πάντα. Υπάρχει και μια κατηγορία που “τρώει” συναισθήματα της.
Τι σημαίνει αυτό; Αυτό είναι η συναισθηματική πείνα η λεγόμενη και όταν δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάτι μας ζορίζει συναισθηματικά, καταλήγουμε στο φαγητό. Μια κατηγορία είναι οι stress eaters που όταν αγχώνονται επιλέγουν να φάνε κάτι γιατί έτσι νιώθουν καλύτερα. Ας δούμε, όμως, αναλυτικότερα τι είναι η συναισθηματική πείνα και πως να την αντιμετωπίσεις.
Τι σημαίνει “τρώω” τα συναισθήματα μου και πως να το αντιμετωπίσεις!
Δε θα στο κρύψω πως είμαι ένα από τα άτομα που τρώνε τα συναισθήματα τους. Ειδικά όταν είμαι βαθιά στεναχωρημένη, τότε η πρώτη μου κίνηση είναι να χώσω το κεφάλι μου σε έναν κουβά τηγανητές πατάτες. Είναι το comfort food μου και με κάνει να νιώθω καλύτερα- σαφώς στιγμιαία.
Και κακά τα ψέματα, το φαγητό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την διάθεση. Δηλαδή, όταν θέλουμε να γιορτάσουμε οποιοδήποτε ευχάριστο γεγονός, βγαίνουμε για φαγητό. Όπως καταλαβαίνεις ζευγάρι και συναισθήματα είναι ένα ζευγάρι που πάνε μαζί και στις καλές και στις άσχημες στιγμές.
Δες επίσης: Πως να φτιάξεις μια σωστή σχέση με το φαγητό!
Γιατί συμβαίνει αυτό, όμως; Είναι μια εξαιρετική ερώτηση που σε κάποια φάση έκανα και εγώ στον εαυτό μου. Το φαγητό μας δίνει μια αίσθηση πληρότητας και ευχαρίστησης. Κάπως έτσι ξεγελιέται το μυαλό μας και αυτόματα νιώθουμε καλύτερα. Συνήθως όσο πιο λιπαρό το φαγητό, τόσο καλύτερα νιώθουμε- πατάτες τηγανητές, μπέργκερ, παγωτό, σοκολάτα.
Ουσιαστικά μιλάμε για μια ψευδή πείνα και όχι πραγματική. Ειδικά αν σκεφτείς το γεγονός ότι συνήθως πεινάμε ανά 4 με 6 ώρες. Το θέμα είναι ότι, όπως σου είπα μιλάμε για προσωρινή ανακούφιση που μετά από λίγη ώρα που θα φύγει αυτή η αίσθηση, τότε το πρόβλημα/σκοτούρα/ στεναχώρια ξαναγυρνά και συνήθως σε πιο έντονο βαθμό.
Όπως καταλαβαίνεις, είναι μια τάση στην οποία θα πρέπει να αντισταθείς και να πεις “όχι, δε θα υποκύψω στο φαγητό”. Αντ’ αυτού κάτσε και βάλτα κάτω με τον εαυτό σου και ξεκίνα να βρίσκεις τι είναι αυτό που σου προκαλεί την συναισθηματική πείνα.
Δες επίσης: 15 Τρόποι να αντιμετωπίσεις τις αγχωτικές καταστάσεις!
Ναι αλλά πως το καταλαβαίνω και τι να κάνω για αυτό; Κοίτα για αρχή θα πρέπει να παρατηρήσεις τις δεδομένες στιγμές που έχεις τέτοια “ξεσπάσματα” στο φαγητό για να μπορέσεις να το ορίσεις. Αφού, λοιπόν, φτάσεις στο σημείο να το αναγνωρίσεις, τότε σίγα σιγά θα χρειαστεί να έρθει και η αποδοχή της κατάστασης. Κάτι σου συμβαίνει και το φαγητό δεν είναι η λύση.
Αφού αποδεχθείς αυτά τα συναισθήματα, βρες τρόπους που να σε βοηθούν να τα αντιμετωπίσεις. Εμένα προσωπικά με βοήθησε πάρα πολύ η ψυχοθεραπεία και η συζήτηση/σκέψη με τον εαυτό μου τα βράδια πριν τον ύπνο. Επίσης, το γράψιμο λειτουργεί πολύ καθαρτικά, μιας και τα “έβγαζα” όλα τα συναισθήματα μου πάνω στο χαρτί και έτσι ξεχώριζα τι με απασχολεί. Πριν πιάσεις τη σακούλα με τα πατατάκια, δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου και είμαι σίγουρη πως θα μπορέσεις να βρεις τι πάει λάθος και θα το δουλέψεις σιγά σιγά.