Η υγεία μας μπορεί να φαίνεται από την κατάσταση που βρίσκονται τα ούλα μας. Έτσι η υγεία των ούλων είναι πολύ σημαντική και συνδέεται με όλο τον οργανισμό μας. Χαρακτηριστική είναι η σύνδεση των ούλων με τον διαβήτη ή άλλα νοσήματα.
Οι ασθένειες των ούλων μπορεί να είναι πολύ σοβαρές γιατί μπορούν να γίνουν επικίνδυνες και να οδηγήσουν στην απώλεια των δοντιών. Παρόλα αυτά, ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν πραγματικά πόσο υγιή είναι τα ούλα τους. Μερικοί τρόποι για να γνωρίζουμε ότι τα ούλα μας είναι σε καλή κατάσταση είναι το χρώμα τους, η υφή τους και η αντοχή τους σε ό,τι παγωμένο ή ζεστό καταναλώνουμε και στο οδοντικό νήμα.
Αν δεν έχεις μία θετική εικόνα για τα ούλα σου ανήκεις σε μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων με προβλήματα των ούλων που εμφανίζονται όταν βακτήρια προσβάλλουν τα ούλα και τα οστά που υποστηρίζουν τα δόντια. Οι πιο “επικίνδυνες” ηλικίες είναι από τριάντα ετών και άνω αλλά όλο και νεώτερες ηλικίες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
Τι λένε τα ούλα για την υγεία!
Τα πιο γνωστά σημάδια μόλυνσης
Αν όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου ή χρησιμοποιείς οδοντικό νήμα τα ούλα σου ματώνουν ή κοκκινίζουν και πονάνε τότε πρέπει να αρχίσεις να ανησυχείς. Μπορεί να είναι μία απλή ουλίτιδα αλλά αν ματώνουν πολύ έχει έρθει η ώρα να επισκεφτείς περιοδοντολόγο. Ο πόνος όταν τρως κάτι παγωμένο ή ζεστό είναι εξίσου επικίνδυνος. Αν έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από τα δόντια σου, θα πρέπει άμεσα να επισκεφτείς έναν ειδικό για να ακολουθηθεί η ανάλογη θεραπεία.
Η σοβαρότητα της ουλίτιδας
Η ουλίτιδα είναι η αρχή της ασθένειας των ούλων. Μπορεί να είναι εντελώς θεραπεύσιμη ή πολύ σοβαρή, αυτό μπορεί να το κρίνει μόνο ο οδοντίατρος και ο περιοδοντολόγος. Η ουλίτιδα προκαλείται από βακτήρια που εξαπλώνονται κάτω από την γραμμή των ούλων. Σε προχωρημένο στάδιο η ουλίτιδα γίνεται περιοδοντίτιδα . Τότε τα βακτήρια μπορεί να εισέλθουν στα κόκαλα προκαλώντας έτσι απώλεια των δοντιών.
Η περιοδοντίτιδα μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή επικίνδυνη. Αυτό εξαρτάται από την απώλεια μάζας των κοκάλων εξαιτίας των βακτηριδίων. Βέβαια ακόμα κι αν τα ούλα θεραπευτούν ως ένα βαθμό με την βοήθεια του γιατρού, η απώλεια οστικής μάζας είναι οριστική. Με λίγα λόγια ένα μέρος από τα κόκαλα που συγκρατούν τα δόντια έχουν χαθεί για πάντα.
Το τρίξιμο των δοντιών την νύχτα
Το τρίξιμο των δοντιών όταν κοιμόμαστε οφείλεται κυρίως στην άπνοια και το στρες. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο και το παθαίνουν σχεδόν ένας στους τέσσερις ανθρώπους. Αν και όταν οφείλεται στο στρες είναι σχεδόν ακίνδυνο, όταν προκαλείται από την άπνοια θα πρέπει κανείς να ζητήσει ιατρική συμβουλή και καθοδήγηση. Με την πάροδο του χρόνου το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να απομακρύνει τα ούλα από τα δόντια αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί από την χρήση παλιάς και σκληρής οδοντόβουρτσας. Η Αμερικανική Ένωση Οδοντιάτρων συμβουλεύει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα κάθε τρεις με τέσσερις μήνες και να προτιμούμε τις μαλακές.
Η ευαισθησία στα ούλα μπορεί να είναι έρπητας
Ο έρπητας μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και μέσα στο στόμα πάνω στα ούλα. Όταν πρόκειται να εμφανιστεί πιθανόν υπάρχει κάψιμο στο σημείο ή φαγούρα. Ο έρπητας στα ούλα μπορεί να διαρκέσει μέρες και είναι καλό να τον εξετάσει γιατρός για να δώσει εξετάσεις και την ανάλογη αντιβίωση.
Τα ανοιχτόχρωμα ούλα μπορεί να δείχνουν αναιμία
Όταν τα ούλα δεν έχουν το υγιές τους χρώμα ή αλλάζουν χρώμα δίνουν σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά. Αν λοιπόν έχουν γίνει ανοιχτόχρωμα μπορεί αυτό να οφείλεται σε αναιμία. Αν την περίοδο που άλλαξαν χρώμα υπάρχει ζαλάδα και κούραση που είναι χαρακτηριστικά της αναιμίας συμβουλέψου τον γιατρό σου.
Τα ούλα συνδέονται με τον διαβήτη
Ο διαβήτης που δεν έχει ρυθμιστεί μπορεί να ευθύνεται για την υγεία των ούλων. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τα βακτήρια του στόματος λόγω του διαβήτη. Έτσι η θεραπεία των ούλων μπορεί να καθυστερήσει. Αντίστροφα τα βακτήρια που προκαλούν μολύνσεις στα ούλα μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη τη ρύθμιση του διαβήτη. Αν έχεις ένα ή και τα δύο αυτά προβλήματα είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς τους ειδικούς.
Η σωστή στοματική υγιεινή
Σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας δύο φορές τη μέρα για δύο λεπτά με μία μαλακή οδοντόβουρτσα. Επίσης πρέπει να χρησιμοποιούμε μία φορά τη μέρα οδοντικό νήμα. Είναι σημαντικές και οι επισκέψεις στον οδοντίατρο για καθαρισμό και έλεγχο των δοντιών και των ούλων, γιατί μπορούν να προλάβουν την ουλίτιδα ή να διαγνώσουν κάποιο πρόβλημα με τα ούλα πριν το πρόβλημα γίνει μεγάλο. Δες εδώ 6 μυστικά για να έχεις λευκά δόντια!