Ένας χωρισμός είναι δύσκολη υπόθεση. Είτε έχει γίνει από μεριάς σου είτε από εκείνου, είναι εξίσου επίπονο. Το να ξεπεράσεις έναν άνθρωπο με τον οποίο μοιράστηκες ένα κομμάτι της ζωής σου είναι καθημερινή μάχη και όχι απλά ένα ταξίδι. Πρέπει να θέλεις να αφήσεις πίσω τον πρώην σου, πρέπει να θέλεις να τα αφήσεις όλα στο παρελθόν και να προχωρήσεις.
Είναι και θέμα συνήθειας. Όταν έχεις μάθει να λειτουργείς σκεφτόμενη την σχέση σου είναι επόμενο το να σοκάρεσαι όταν ξαφνικά πρέπει να σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου. Να θυμάσαι πως δε χρειάζεται να εξιδανικεύσεις μια κατάσταση ούτε να δικαιολογείς τα αδικαιολόγητα.
Πως να νιώσεις καλύτερα εάν είσαι πληγωμένη!
Ο συναισθηματικός πόνος σε έναν χωρισμό είναι μεγάλος. Συμβαίνουν τόσα πολλά στο κεφάλι σου που σε βαραίνουν και δε σε αφήνουν ήσυχη από τις σκέψεις. Οι σκέψεις αυτές όμως δεν είναι νηφάλιες σκέψεις γιατί είσαι υπό την επήρεια έντονων συναισθημάτων. Για αυτό και οι ίδιες σκέψεις με τον καιρό γίνονται όλο και πιο ‘ελαφριές’, όλο και πιο ανώδυνες. Γιατί σιγά σιγά μπαίνει η λογική μπροστά και ξεκινά η διαδικασία της επούλωσης.
Δες επίσης: 4 Λόγοι που ο χωρισμός σε τρελαίνει!
Για να μπεις στη διαδικασία της επούλωσης όμως πρέπει να μην φέρνεις συνεχώς στο μυαλό σου καταστάσεις του παρελθόντος. Σύμφωνα με έρευνες, όταν είσαι σε μια ερωτική σχέση με συναισθήματα και χωρίζεις ενεργοποιούνται στον εγκέφαλο σου τα ίδια σημεία που ενεργοποιούνται και στους εθισμένους όταν αποσύρονται από τις ουσίες. Αυτό σημαίνει ότι για να καταφέρεις να αποσυρθείς και εσύ συναισθηματικά από μια πρώην σχέση, πρέπει να μην επαναφέρεις συνεχώς τα παλιά στο μυαλό σου.
Δες επίσης: 7 Πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις μετά τον χωρισμό!
Οι σκέψεις είναι αναπόφεκτες και δεν είναι εύκολο απλά να μη τον σκέφτεσαι. Μπορείς όμως να απασχολείσαι συνεχώς ώστε να μην είναι προτεραιότητα στις σκέψεις σου ο χωρισμός σου. Γενικότερα το να είσαι ενεργή και δραστήρια είναι πολύ σημαντικό ώστε να μη μπαίνει το μυαλό σου σε βαθύτερες σκέψεις. Αντίθετα, το να βλέπεις συνέχεια φωτογραφίες, παλιά μηνύματα κλπ είναι καταστροφικό καθώς αναπαράγεις μια συνθήκη που πλέον δεν υπάρχει στη ζωή σου.
Δες επίσης: Σημάδια για να καταλάβεις πότε η σχέση είναι σοβαρή!
Και καλό είναι να είσαι ρεαλίστρια και να αποδέχεσαι τα γεγονότα. Για παράδειγμα εάν σε χώρισε ο σύντροφος σου δε χρειάζεται να κάνεις σενάρια και να προσπαθείς να τον δικαιολογήσεις. Δε χρειάζεται να εξιδανικεύεις τον πρώην σου αλλά ούτε και να τον κατηγορείς. Τα πράγματα ήρθαν όπως ήρθαν και όπως και να έχει πρέπει να προχωρήσεις μόνη σου.
Δες επίσης: 8 Σημάδια πώς ο άντρας που σου αρέσει είναι πληγωμένος από πρώην του!
Το πιο δυνατό σου όπλο για να ξεπεράσεις έναν χωρισμό είναι η συνήθεια. Οι φυσικοί μηχανισμοί του οργανισμού σου θα επουλώσουν τη ψυχολογική πληγή ενός χωρισμού, πρέπει όμως να αποδεχτείς τα γεγονότα. Δεν υπάρχει καμία εξήγηση που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα επομένως μην την αναζητάς ή μη τη περιμένεις, απλώς αποδέξου τη κατάσταση και συμβιβάσου. Αλλιώς θα βασίζεσαι στην ελπίδα που στη πραγματικότητα δεν υπάρχει. Και η ελπίδα μπορεί πραγματικά να σε αποπροσανατολίσει και να σε κρατήσει πίσω.
Δες επίσης: Τι να κάνεις αν θέλεις να χωρίσεις!
Να θυμάσαι πως μια πληγωμένη καρδιά σημαίνει και πληγωμένο μυαλό. Και το πληγωμένο μυαλό μπορεί να είναι ένας καταστροφικός χειραγωγός που θα σε πείσει να κάνεις ακριβώς το αντίθετο από αυτό που πρέπει ώστε να επουλώσεις τη ψυχή σου. Πέρα από αυτό, το πληγωμένο μυαλό σε κρατάει πίσω και στην υπόλοιπη ζωή σου, στη δουλειά σου, στις φιλίες σου, στις σχέσεις με την οικογένεια σου.
Τα κενά που σου κάλυπτε η σχέση σου πρέπει πλέον να τα καλύψεις με έναν άλλον τρόπο. Και εφόσον ο σύντροφος σου ήταν κομμάτι του εαυτού σου πρέπει πλέον να επαναπροσδιορίσεις ποια είσαι και ποιος είναι ο σκοπός σου. Μόνο έτσι θα νιώθεις ξανά δυνατή και θα πατάς πραγματικά στα πόδια σου.
Δες επίσης: 5 Αληθινές συμβουλές για την σχέση σου!
Το παρακάτω βίντεο ενός ψυχολόγου πάνω στον χωρισμό μπορεί να σου φανεί χρήσιμο. Εξηγεί τι συμβαίνει όταν χωρίζεις και πως μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Αξίζει να το δεις: