Οι ληστείες και τα κρούσματα διαρρήξεων είναι συχνό φαινόμενο πλέον σε μεγάλες αλλά και μικρές πόλεις. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν αν κάποιος διαρρήξει το σπίτι σου ενώ είσαι μέσα, ώστε να μπορέσεις να παραμείνεις ασφαλής εσύ και η οικογένειά σου;
Οι περισσότεροι ληστές, με βάση τις στατιστικές της αστυνομίας, επιλέγουν να εισβάλουν σε σπίτια τα οποία παρακολουθούν και ξέρουν ότι οι ιδιοκτήτες απουσιάζουν. Αυτό μας οδηγεί στο λογικό συμπέρασμα ότι η βία σαν βία δεν είναι ο πρωταρχικός στόχος τους αλλά η ληστεία αντικειμένων με αξία, ώστε να τα μεταπωλήσουν.
Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις εκείνες που είτε από λάθος υπολογισμό είτε ηθελημένα μπορεί κάποιος να διαρρήξει το σπίτι κάποιου ο οποίος είναι μέσα. Η περίπτωση αυτή είναι η πιο επικίνδυνη και τραυματική για τα θύματα.
Καλό θα είναι να γνωρίζουμε μερικά πράγματα που μπορούν να μας βοηθήσουν, αν εκείνη η στιγμή έρθει, αλλά σε κάθε περίπτωση προφανώς δεν πρέπει να προκαλούμε την τύχη μας.
Αυτό το άρθρο δεν πρόκειται να αναφερθεί στα βασικά, όπως το να κλειδώνεις καλά την πόρτα του σπιτιού και τις μπαλκονόπορτες όλες τις ώρες της ημέρας ή να βάλεις ίσως και ένα συναγερμό περιμετρικά του σπιτιού.
Πρόκειται για γενικές συμβουλές και κατευθυντήριες που καλό θα είναι να έχεις στο μυαλό σου σε περίπτωση που βρεθείς σε μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση.
Σταμάτα να αγχώνεσαι διαρκώς για το αν κάτι τέτοιο θα συμβεί, γιατί δεν είναι κάτι που μπορείς να ελέγξεις και μάθε μερικά απλά βήματα που μπορεί να αποβούν σωτήρια σε μια διάρρηξη!
Δες επίσης: Τα 10 καλύτερα hacks για το μυαλό!
Τι να κάνεις αν κάποιος διαρρήξει το σπίτι σου ενώ είσαι μέσα;
Κάνε ησυχία
Το πιο βασικό, όπου και να βρίσκεσαι στο σπίτι είναι να παραμείνεις ήσυχη ώστε να μην προδώσεις κατευθείαν τη θέση σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να κερδίσεις λίγο χρόνο για να αποφασίσεις ποιά θα είναι τα επόμενα σου βήματα και να προσπαθήσεις να κρυφτείς ή να ξεφύγεις.
Δημιούργησε μια λέξη ασφαλείας
Για να αποφύγεις στιγμές αμηχανίας που θα σε αγχώσουν περισσότερο ή θα σε κάνουν να χάσεις πολύτιμο χρόνο όρισε μια λέξη-σήμα, η οποία όταν ειπωθεί θα σημαίνει ότι κάτι συνέβη και υπάρχει επερχόμενος κίνδυνος. Με αυτό τον τρόπο η επικοινωνία σε έκτακτες καταστάσεις είναι πιο γρήγορη και αποτελεσματική ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας.
Βρες ένα ασφαλές δωμάτιο
Είναι σημαντικό να έχεις ορίσει ένα ή περισσότερα δωμάτια που εσύ θεωρείς ότι είναι πιο ασφαλή από τα άλλα, για να κρυφτείς εκεί σε περίπτωση που διαρρήξει το σπίτι σου κάποιος ενώ είσαι μέσα. Αυτό θα σε βοηθήσει να κερδίσει χρόνο για να καλέσεις την αστυνομία ή και να γλιτώσεις από το να σε βρούν τελικά, και να φύγουν απλά με τα κλοπιμαία.
Σε αρκετές χώρες τα γνωστά δωμάτια πανικού υπάρχουν σε κάθε σπίτι αλλά εδώ στην Ελλάδα δεν είναι μια τόσο διαδεδομένη πρακτική. Βρες ένα δωμάτιο με μια δυνατή πόρτα ή ένα κρυφό δωμάτιο του σπιτιού. Αν υπάρχει και δεύτερη πόρτα διαφυγής θα είναι ιδανικό.
Δες επίσης: 10 DIY ιδέες από ανακυκλώσιμα υλικά!
Απέφυγε την αντιπαράθεση
Αν τελικά χρειαστεί να έρθεις πρόσωπο με πρόσωπο με τους ληστές φρόντισε να είσαι ήρεμη και να μην προβάλεις αντίσταση, καθώς αφού μπήκαν στο σπίτι ενώ ήσουν μέσα, μάλλον είναι προετοιμασμένοι για κάθε μορφή αντίστασης. Φρόντισε να μην αποκαλύψεις περισσότερα από όσα σε ρωτάνε και κράτα την ψυχραιμία σου. Ποτέ δεν ξέρεις πόσο καλά οπλισμένοι είναι, γι’αυτό μην επιχειρήσεις να αντεπιτεθείς, ειδικά αν υπερισχύουν αριθμητικά.