Η Καθαρά Δευτέρα– ή κατά τους Αθηναίους “Κούλουμα”- πλησιάζει και σηματοδοτεί ταυτόχρονα και την αρχή της Σαρακοστής. Εννοείται πως το γεγονός ότι αρχίζει η νηστεία δεν μας πτοεί και φυσικά το τραπέζι μας θα είναι γεμάτο. Τι θα έχει το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, λοιπόν;
Παρακάτω θα βρεις διάφορες συνταγές για να προσθέσεις στο καθαρό-δευτεριάτικο τραπέζι σου. Εννοείται πως η λαγάνα και ο ταραμάς δε θα λείπουν, μιας και είναι από τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά της ημέρας. Για πάμε να δούμε ποια είναι τα πιο παραδοσιακά φαγητά για την ημέρα αυτή.
Τι θα φάμε την Καθαρά Δευτέρα
Λαγάνα
Πρώτη θέση στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι φυσικά η λαγάνα. Πολλά καρβέλια νόστιμης λαγάνας. Εμείς στο σπίτι μας, παίρνουμε από διάφορους φούρνους και δοκιμάζουμε τη νοστιμιά από την κάθε λαγάνα. Στο τέλος, ψηφίζουμε ποιος φούρνος είχε την καλύτερη λαγάνα της χρονιάς.
Ταραμάς
Φρόντισε να έχεις προμηθευτεί από πριν τουλάχιστον ένα κεσεδάκι ταραμά ροζ και ένα ταραμά λευκό. Μη σου πω και από ένα δεύτερο για να υπάρχει. Είναι από τις κλασσικές επιλογές μαζί με την μελιτζανοσαλάτα και μαζί με την λαγάνα, δε θα λυπηθείς να βάλεις μια γενναία ποσότητα.
Δες επίσης: Φτιάξε το πιο εύκολο χούμους με 5 υλικά στο σπίτι!
Τουρσί
Τουρσί και πάλι τουρσί. Αγγουράκι, καρότο, κουνουπίδι, ντομάτα και ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή σου. Ό,τι πρέπει μεζές για να συνδυάσεις με την λαγάνα, τον ταραμά και φυσικά τα τσίπουρα! Α και μην ξεχάσει μαζί με τα τουρσιά να βγάλεις και τις ελιές!
Καλαμαράκια
Ναι, τα μαλάκια έχουν εξέχουσα θέση την Καθαρά Δευτέρα, μιας και κρέας και ψάρι δεν κάνει να φάμε. Ξέφυγε από το τηγάνι και το ανθυγιεινό και δοκίμασε να φτιάξεις τη νηστίσιμη συνταγή για γεμιστά καλαμαράκια με ρύζι! Χορταστικά, εντυπωσιακά και πεντανόστιμα!
Χταποδάκι
Χταποδάκι στη σχάρα, χταπόδι στην κατσαρόλα, χταπόδι κρασάτο. Οι επιλογές αμέτρητες και ο βαθμός δυσκολίας μηδενικός. Το χταπόδι είναι από τις στάνταρ επιλογές που το τραπέζι σου πρέπει να έχει κάθε χρόνο αυτή τη μέρα. Δες επίσης τη συνταγή για νηστίσιμο μεθυσμένο χταποδάκι στη χύτρα!
Γίγαντες
Τα φασόλια έχουν την τιμητική τους την Καθαρά Δευτέρα. Προτιμούμε τους γίγαντες στο φούρνο που είναι ιδανικός για μεζές, αλλά και η φασολάδα δεν είναι κακή ιδέα. Μπορείς να έχεις και από τα δυο για ποικιλία. Άμα θα κάνεις γίγαντες, βάλε και λίγη καυτερή πιπεριά στο ταψί για έξτρα νοστιμιά.
Γαρίδες
Νόστιμες και λαχταριστές γαρίδες. Είτε τηγανητές, είτε βραστές, είτε γαρίδες σαγανάκι, είναι από τα φαγητά που θα εκτιμηθούν και θα εκμηδενιστούν σε χρόνο ρεκόρ. Μη λυπηθείς, κάνε μπόλικες για να φάνε όλοι και με το παραπάνω.
Χαλβάς
Ε και για το τέλος, ας έχουμε και κάτι να γλυκαθούμε. Το γλυκό που αρμόζει στην ημέρα δεν είναι άλλο από τον χαλβά. Με κακάο ή αμυγδαλωτό ή αν δε σου αρέσει αυτό ο χαλβάς, τότε σιμιγδαλένιος. Βέβαια, ο Μακεδονικός χαλβάς είναι αυτός που συνηθίζεται να υπάρχει στο τραπέζι καθ’ όλη τη διάρκεια του φαγητού, μαζί και με τα τσίπουρα! Δες ακόμα την εύκολη συνταγή για κεφτεδάκια από κολοκύθι!