Τα τσουρέκια είτε είναι με μερέντα είτε χωρίς, τα λατρεύουν μικροί και μεγάλοι, χάρη στην υπέροχη και ελαφρώς γλυκιά τους γεύση.
Επίσης, εν συγκρίσει με τα υπόλοιπα γλυκά είναι πολύ υγιεινά, πράγμα που τα κάνει το ιδανικό σνακ για τα παιδιά. Ποια είναι όμως η καλύτερη και πιο εύκολη συνταγή για να τα φτιάξεις;
Δες επίσης: Συνταγή για αφράτο τσουρέκι (4 πλεξούδες)
Πως να φτιάξεις νόστιμα τσουρέκια με ή χωρίς μερέντα
Τι υλικά θα χρειαστείς για τα τσουρέκια:
Τα υλικά που ακολουθούν είναι για 4 τσουρέκια των 500 γραμμαρίων.
- 1 κιλό αλεύρι και 1/2 κούπα για την ζύμη
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά ή 50γρ νωπή
- 2 κούπες γάλα χλιαρό (40βαθμούς)
- 4 αυγά
- 1/2 κούπα βούτυρο λιωμένο
- 1 1/2 κούπα ζάχαρη
- 1 κουταλάκι μαχλέπι
- 1 πρέζα κακουλέ
- 2-3 δάκρυα μαστίχα (τα οποία κάνεις σκόνη μαζί με μια κουταλιά ζάχαρη)
- ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
Ξεκινάς ετοιμάζοντας το προζύμι. Σε ένα μπόλ βάζεις 1/2 κούπα γάλα, 1/2 κούπα αλέυρι, 2 κουταλιές ζάχαρη και τη μαγιά και κάνεις έναν χυλό. Το σκεπάζεις κα το αφήνεις να αφρίσει και να φουσκώσει, μέχρι να ετοιμάσεις τα υπόλοιπα υλικά.
Σε μια μεγάλη λεκάνη (αρκετά μεγάλη ώστε να έχει χώρο να φουσκώσει) βάζεις το αλεύρι, το οποίο πρέπει να είναι δυνατό και ειδικό για τσουρέκια, το μαχλέπι, το κακουλέ και τη μαστίχα και τα ανακατεύεις καλά.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζεις το γάλα, τη ζάχαρη και το μισό από το βούτυρο για να ζεσταθούν λίγο. Πρέπει όταν βουτάς το δάχτυλο να μετράς μέχρι το 10 και να μη καίγεσαι. Αν έχεις θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής δε πρέπει να περάσει τους 40 βαθμούς.
Έπειτα, βγάζεις το κατσαρολάκι από τη φωτιά και σπας μέσα τα αυγά. Ρίχνεις και το ξύσμα και ανακατεύεις καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Μέσα στο μπολ με το αλεύρι ρίχνεις τώρα το μείγμα του γάλακτος και το προζύμι και ξεκινάς το ζύμωμα. Στην αρχή κολλάει πολύ, μη τρομάξεις και αρχίζεις να προσθέτεις αλεύρι, απλά πασπάλιζε λίγο λίγο από τη μισή κούπα που έχεις και συνέχισε το ζύμωμα για λίγο ακόμη.
Συνολικά θέλει 5 με 7 λεπτά ζύμωμα. Όταν θα γίνει μια απαλή μπάλα ρίξε το υπόλοιπο χλιαρό βούτυρο και ξεκίνα τα διπλώματα. Προσοχή όχι ζύμωμα τώρα. Ρίχνεις λιγο βούτυρο και τραβάς τη ζύμη να διπλώσει. Μη περιμένεις να ρουφήξει όλο το βούτυρο για να ρίξεις το επόμενο, θα το απορροφήσει καθώς θα φουσκώνει.
Σκέπασε καλά τη λεκάνη και άφησε το σε ζεστό μέρος να τριπλασιαστεί σε όγκο. Θα χρειαστεί 2 με 2.30 ώρες περίπου ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αν θέλεις βέβαια μπορείς να το ζυμώσεις αργά το βράδυ και να το αφήσεις σε δροσερό μέρος όλη τη νύχτα και να τα πλάσεις το πρωί. Εμένα τουλάχιστον με βολεύει αρκετά και έτσι.
Μόλις είναι έτοιμο το ξεφουσκώνεις και ζυμώνεις για ένα λεπτό ακόμη. Στη συνέχεια, αναποδογύρισε τη ζύμη και χώρισε την σε τέσσερα ίσα μέρη ή στο μέγεθος που θέλεις. Αν έχεις ζυγαριά κουζίνας αυτή η δουλειά είναι πιο εύκολη.
Ξανά χώρισε τώρα το κάθε κομμάτι ζύμης στα 2 εάν κάνεις τη πλεξούδα με τα 4 κορδόνια ή στα 3 για την κλασική πλεξούδα. Πασπάλισε πολύ ελαφρά με αλεύρι και πλάσε ισόπαχα κορδόνια για να κάνεις την πλεξούδα.
Αν θέλεις να τα κάνεις γεμιστά, αντί για κορδόνια ανοίγεις με τον πλάστη την ζύμη σε φύλλο και απλώνεις τη γέμιση. Θα μπορούσες να βάλεις μερέντα, μαρμελάδα ή ακόμη τριμμένη σοκολάτα. Έπειτα, ρολάρεις την ζύμη και έχεις ένα γεμιστό κορδόνι.
Τέλος, τα βάζεις σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνεις να φουσκώσουν ξανά σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Θα χρειαστούν περίπου 30 λεπτά. Όταν περάσουν τα 20 λεπτά άναψε τον φούρνο στους 200 βαθμούς, ώστε να προθερμανθεί ταυτόχρονα.
Άλειψε την επιφάνεια με αυγό, άφησε να στεγνώσει για 1 λεπτό και ξανά άλειψε. Πασπάλισε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι και ψήστα για 20 λεπτά περίπου. *Αν θέλεις όμως να τα περιχύσεις με κάποιο γλάσο θα πρέπει να παραλείψεις τελείως αυτό το βήμα.
Βγάλτα και άφησε τα να κρυώσουν. Για να διατηρηθούν τρυφερά τύλιξε τα σε μεμβράνη τροφίμων.
Tip: Για ακόμη μεγαλύτερη απόλαυση μπορείς να περιχύσεις τα τσουρέκια με λιωμένη λευκή ή σκούρη κουβερτούρα. Δοκιμάστε τη συνταγή και πείτε μου τα αποτελέσματα. Καλή επιτυχία κορίτσια!