Έχοντας πτυχίο στην ψυχολογία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων αλλά και δαιδαλώδης κλάδος. Πολλοί νομίζουν πως γνωρίζουν από ψυχολογία, χωρίς καν να έχουν σπουδάσει. Σας βεβαιώνω ότι ακόμα και άτομα με διδακτορικό συνεχίζουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους, διότι είναι από τους κλάδους που δεν τελειώνουν ποτέ. Παρ’ όλα αυτά, η ειδίκευση κάποιου επαγγελματία κρίνεται όχι στους τίτλους του, αλλά στην πρακτική εξάσκηση που θα κάνει – και κυρίως, το μεράκι του για αυτό που κάνει.
Υπάρχουν βέβαια τόσοι και τόσοι που ενδιαφέρονται για την ψυχολογία, χωρίς να θέλουν κατ’ ανάγκη να ακολουθήσουν αυτόν τον κλάδο. Το μυστικό όμως είναι να ενημερωθούν σωστά, διότι υπάρχουν βιβλία που ενώ θεωρούνται “βιβλία ψυχολογίας”, κάθε άνθρωπος που ξέρει κάτι λίγα παραπάνω βγάζει σπυριά στη δεύτερη τους σελίδα. Το καλύτερο για κάποιον που ασχολείται απλώς από ενδιαφέρον με την ψυχολογία είναι να αγαπήσει τους ανθρώπους μέσα από το τι κρύβουν στην ψυχή τους.
Ένα πολύ καλό πρώτο βήμα είναι όχι τα βιβλία με εξειδικευμένες γνώσεις, ούτε απαραίτητα και τα βιβλία αυτοβελτίωσης, αλλά οι ιστορίες. Με τις ιστορίες των μυθιστορημάτων βλέπουμε τα θέματα της ψυχολογίας με ένα πολύ πιο ανθρώπινο πρόσωπο και μπορούμε να ταυτιστούμε με ορισμένους ήρωες και τα συναισθήματά τους, επειδή τους βλέπουμε σε κάποιο πλαίσιο.
Παρακάτω θα δείτε πέντε μυθιστορήματα που σας συστήνω ανεπιφύλακτα, διότι αποτυπώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ψυχικές διαταραχές καθώς και ό,τι αυτές συνεπάγονται, πάντα στο χρονικό πλαίσιο που λαμβάνει χώρα η ιστορία. Δεν τις ρομαντικοποιούν ούτε και τις δαιμονοποιούν, παρά μόνο μας μεταφέρουν στο τι σκέφτονται και νιώθουν αυτά τα άτομα και ο περίγυρός τους. Διαβάζοντας αυτά τα βιβλία, θα γνωρίσετε την πιο χρήσιμη και γοητευτική πλευρά της ψυχολογίας, που δεν είναι άλλη από το να γνωρίζεις και να βοηθάς κάθε άνθρωπο.
Πάμε λοιπόν να τα γνωρίσουμε!
1. “Ο δήμιος του έρωτα” – Irvin Yalom
Ξεκινάμε με ένα πολύ αγαπημένο μου βιβλίο που μπορεί να το εκτιμήσουν κάπως περισσότερο άτομα με πέντε γνώσεις συμβουλευτικής παραπάνω, αλλά που μπορεί να αγγίξει και κάποιον που απλά θέλει να μάθει. Το βιβλίο αποτελείται από δέκα ιστορίες ψυχοθεραπείας, ενώ στις περισσότερες είναι έντονο το στοιχείο του έρωτα. Κάθε κεφάλαιο είναι και μια περιπέτεια από μόνο του, όχι μόνο για τους θεραπευόμενους και τους αναγνώστες, αλλά και για τον ίδιο τον ψυχίατρο-συγγραφέα. Προστατεύοντας την ταυτότητά τους, ο ιδρυτής της υπαρξιακής και ομαδικής ψυχοθεραπείας Ίρβιν Γιάλομ μας δείχνει δέκα ταξίδια που μας συναρπάζουν και διευρύνουν τους ορίζοντές μας. (Αγόρασε το)
2. “Το βιβλίο της Κατερίνας” – Αύγουστος Κορτώ
Γενικά, έχω μια ιδιαίτερη αγάπη στον Κορτώ και τα βιβλία του. Ίσως είναι από τους λίγους συγγραφείς που γράφουν ακριβώς αυτό που σκέφτονται και ξέρει καλά πώς να αποτυπώσει την ψυχική διαταραχή, επειδή είναι κάτι που έζησε ο ίδιος. Σε αυτό το βιβλίο γράφει σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία της μητέρας του, η οποία έπασχε από μανιοκατάθλιψη. Βλέπουμε όλη της τη ζωή, το πώς αντιμετώπισε τον εαυτό της η ίδια αλλά και οι γύρω της, τις σκέψεις της, τις δυσκολίες της… Πάνω απ’ όλα όμως βλέπουμε την αγάπη που έτρεφαν για εκείνοι τα αγαπημένα της άτομα, αλλά και εκείνη για αυτούς. (Αγόρασε το)
3. “Κι αν εγώ χαθώ” – Adam Haslett
Εδώ μιλάμε για έναν συγγραφέα που ξέρει να αποτυπώνει καλά τους δεσμούς των ανθρώπων αλλά και τις πιο προσωπικές τους σκέψεις. Το βιβλίο μιλάει για μια οικογένεια όπου τόσο ο πατέρας όσο και ο γιος πάσχουν από κατάθλιψη. Η διήγηση ακολουθεί τη μορφή μονολόγων από κάθε μέλος της οικογένειας αντιμετωπίζει την παρουσία της ψυχικής διαταραχής, τα οικονομικά προβλήματα, την προσαρμογή σε καινούριο περιβάλλον μετά τη μετανάστευσή τους και τον προσωπικό αγώνα του καθενός, τόσο για τον εαυτό του όσο και για την οικογένεια που την ενώνουν δεσμοί αγάπης παρά τα τόσα προβλήματα. Ένα βιβλίο αληθινό, που εμβαθύνει όσο λίγα στους ήρωες. (Αγόρασε το)
4. “Ναι” – Μαργαρίτα Καραπάνου
Η γραφή αυτής της συγγραφέως είναι πραγματικά μαγευτική, και κυρίως τόσο απλή που σε κάνει αμέσως να σκέφτεσαι και χωρίς να καταντά απλοϊκή. Η ιστορία της πρωταγωνίστριας είναι ουσιαστικά αποσπάσματα από το ημερολόγιό της, στο οποίο βλέπουμε να αποτυπώνεται η πορεία της μανιοκατάθλιψης. Επειδή οι διηγήσεις γίνονται σε πρώτο πρόσωπο, συχνά βλέπουμε την ηρωίδα να ακροβατεί ανάμεσα σε φαντασία και πραγματικότητα και χανόμαστε στις σκέψεις της. Σημαντική λεπτομέρεια είναι επίσης και ένας ήρωας του βιβλίου που την ερωτεύεται και βρίσκεται στο πλάι της, ενώ η περιγραφή του απόλυτου έρωτα δεν μπορεί να μην μας συγκινήσει! (Αγόρασε το)
5. “Η μυστική γραφή” – Sebastian Barry
Η πρωταγωνίστρια περνάει σχεδόν όλη της τη ζωή ως τρόφιμος ψυχιατρείου, και όταν αυτή η ζωή κοντεύει να φτάσει στο τέλος της αποφασίζει να καταγράψει τις εμπειρίες της από τη δύσκολη ζωή της. Η αφήγησή της εμπλέκεται με αυτή του εδώ και χρόνια ψυχιάτρου της, ο οποίος νιώθοντας έναν περίεργο δεσμό μαζί της εξερευνά συνεχώς τα βιώματά της. Ένα από τα βιβλία που φτάνουν στα άδυτα της ψυχής και επιλύουν το μυστήριό της, με τη διήγηση να κυλάει τόσο όμορφα αφήνοντάς σου μια αίσθηση ποιητική, σχεδόν ιερή. (Αγόρασε το)
Δες επίσης: 6 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις στη ζωή σου!
Το να ενδιαφερθούμε για την ψυχολογία έχει εκτός των άλλων και πρακτικά οφέλη, διότι ένας γνώστης (είτε επαγγελματίας είτε όχι) θα αντιμετωπίσει με πολύ περισσότερη κατανόηση κάποιο άτομο με ψυχική διαταραχή, όποια και να είναι αυτή, ή έστω κάποιον που επιθυμεί να μιλήσει σε έναν ψυχολόγο. Εάν διαβάσουμε τα κατάλληλα βιβλία, μπορούμε να αποβάλουμε από μέσα μας τις διακρίσεις και την τάση να βάζουμε στο περιθώριο αυτά τα άτομα. Θα καταλάβουμε πως είναι και εκείνοι άνθρωποι, με τη δική τους ζωή, τα δικά τους συναισθήματα και ανάγκες. Άλλωστε, ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε κάτι είναι να μην το δούμε ξεκάθαρα ως μάθημα, πόσο μάλλον όταν αφορά μια κοινωνική επιστήμη που μιλάει για τον ίδιο τον άνθρωπο!