Οι αποχωρισμοί είναι πάντα δύσκολοι και γεμάτοι συναισθήματα. Πόσο μάλλον όταν χρειάζεται να πεις αντίο σε ένα πολύ αγαπημένο σου πρόσωπο για πάντα. Τα μάτια γεμίζουν και τα χαρτομάντιλα δεν φτάνουν. Το αντίο δε μας το έχει μάθει κανείς να το λέμε και για αυτό και όταν έρχεται η στιγμή μας είναι τόσο επώδυνο και δύσκολο. Ίσως θα έπρεπε να εμείς με την σειρά μας και έχοντας ζήσει τέτοιες δύσκολες καταστάσεις, να μάθουμε στα παιδιά μας πως να το λένε.
Παρακάτω θα βρεις 5 υγιείς τρόπους για να πεις σε κάποιον αντίο και να είσαι ικανή να το διαχειριστείς ευκολότερα. Σίγουρα θα συνεχίσει να σου είναι δύσκολο, παρόλα αυτά, όμως, θα αρχίσεις να εξοικειώνεσαι περισσότερο με τον καιρό. Είναι ευκαιρία να το μάθεις και στα παιδιά σου- αν έχεις.
Πως να αντιμετωπίσεις καλύτερα έναν αποχωρισμό!
Συμφιλιώσου με την λέξη και έπειτα με την ιδέα
Το “αντίο” σαν λέξη είναι βαριά. Δηλώνει το τέλος μιας σχέσης, μιας επαφής, μιας ρουτίνας. Έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ στο “τα λέμε”, “γεια”, “εις το επανιδείν” που όταν έρθει η στιγμή να το ξεστομίσουμε κολλάμε. Κάτσε μπροστά από ένα καθρέφτη και πες την φωναχτά πολλές φορες. Να την ακούσεις, να την συνηθίσεις και να συμφιλιωθείς με την ύπαρξη της λέξης.
Εμένα για καλή μου τύχη, ένας καρδιακός μου φίλος κάθε φορά που αποχωριζόμασταν έλεγε αντίο και ας βρισκόμασταν μετά ξανά. Όμως, εγώ έτσι έμαθα να μην τρομάζω με την λέξη, να μην με αγχώνει κάθε φορά που την ακούω. Θα το ακούσεις και εσύ κάποια στιγμή, είναι μέσα στο πρόγραμμα.
Δεν είναι όλοι οι αποχωρισμοί ίδιοι
Κάποιες φορές ένα αποχωρισμός μπορεί απλά να είναι για σύντομο χρονικό διάστημα. Για σπουδές ή για δουλειά. Υπάρχουν όμως και φορές που το αντίο θα είναι μόνιμο- όπως ο θάνατος. Επεξεργάσου στο μυαλό σου τη διαφορά που έχει ο ένας αποχωρισμός από τον άλλο. Διαφοροποίησε αν όχι τα συναισθήματα, αλλά την ένταση του πόνου και της θλίψης που σου προκαλούνται. Ναι θα στεναχωρηθείς και στις δυο περιπτώσεις και είναι λογικό. Απλά προσπάθησε να καταλάβεις τη διαφορά ανάμεσα στις καταστάσεις γιατί έτσι θα γλιτώνεις και εσύ περιττής συναισθηματικής εξάντλησης.
Είναι οκ να λες αντίο μερικές φορές
Είναι μερικές φορές που ο αποχωρισμός μέσα στη θλίψη και την στεναχώρια, φέρνει ανακούφιση. Μην νιώσεις τύψεις και σε καμία περίπτωση μη βιαστείς να το θάψεις μέσα σου γιατί ντρέπεσαι. Δεν είναι κακό. Είναι σημάδι του εαυτού σου ότι ένας κύκλος έκλεισε και ξεκινάει ένας καινούριος. Χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι ρίχνεις μαύρη πέτρα πίσω σου και ξεχνάς τους πάντες. Λες αντίο σε μια παλιά ζωή και γυρίζεις σελίδα, σε ένα νέο κεφάλαιο.
Να είσαι έτοιμη για χείμαρρο συναισθημάτων
Το αντίο συνοδεύεται από πληθώρα συναισθημάτων. Τα κυριότερα εκ των οποίων είναι θλίψη, στεναχώρια, άγχος, τύψεις και νεύρα. Είναι μια σειρά συναισθημάτων που περνάνε το ένα μετά το άλλο. Ο πόνος, η κατάθλιψη και το κλάμα που θα ακολουθήσουν είναι και αυτά μέσα στο πρόγραμμα. Άφησε τα να σε κατακλύσουν! Νιώσε, κατάλαβε και έπειτα πάρε βαθιά ανάσα και προχώρα. Όλος αυτός ο χείμαρρος είναι μια υγιής διαδικασία του οργανισμού σου να ξεπεράσει το σοκ του αποχωρισμού. Μην το αφήσεις όμως να σε φάει. Επίτρεψε του να κάνει τον κύκλο του και προχώρα.
Μην ξεχνάς: τα “αντίο” είναι μέρος της ζωής μας
Καλώς ή κακώς κάποια στιγμή θα κληθείς να πεις και ένα αντίο. Δε μπορείς να το αποφύγεις! Είναι μέρος της ζωής. Ακόμα και το αντίο του θανάτου, είναι μια πρόσκληση της ζωής σε κάτι καινούριο. Είναι η ευκαιρία που σου δίνει να κλείσεις τις “υποχρεώσεις” του παρελθόντος και να συνεχίσεις. Να θυμάσαι πάντα ότι μετά από κάθε αντίο, βγαίνεις πάντα πιο δυνατός. Μπορεί κάθε φορά να πονάει το ίδιο, αλλά κάθε φορά παίρνεις κάτι καινούριο. Μη φοβάσαι να πεις “αντίο”!